Mitä ovat hampaan kiinnityskudossairaudet?
Ientulehdus ja hampaan kiinnityskudostuho eli parodontiitti ovat yleisiä suun sairauksia. Syy näihin sairauksiin löytyy ienrajoihin kertyvistä bakteeripeitteistä. Myös tupakointi ja diabetes lisäävät iensairauksien riskiä.
Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan ientulehdusta esiintyy yli 70 prosentilla 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Syventyneitä ientaskuja on yli 60 prosentilla aikuisväestöstä. Vaikean parodontiitin esiintyvyys nousee jyrkästi 20 ja 40 ikävuoden välillä.
Myös joka toisella hammasimplanttipotilaalla on implanttirakennetta ympäröivän limakalvon tai syvemmän kiinnityskudoksen tulehdusta. Tulehdus lisää implanttiin liittyviä ongelmia ja implantin menetyksen riskiä.
Iensairaudet vaikuttavat koko terveydentilaan
Pitkään jatkuva ientulehdus voi johtaa parodontiittiin. Usein parodontiitti alkaa poskihammasalueelta, jonka puhdistaminen on kotioloissa haastavaa.
Parodontiitti on merkittävä riski koko yleisterveydelle. Hoitamattomana se altistaa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille sekä heikentää diabeteksen hoitotasapainoa. Parodontiitti lisää myös elimistön matala-asteista tulehdustilaa. Ikenien kunto vaikuttaa siis koko terveydentilaan
Hyvä omahoito on kaiken a ja o
Iensairauksien hoidossa potilaan itse tekemällä kotihoidolla on tärkeä merkitys. Hoito onnistuukin vain yhteistyössä potilaan kanssa.
Hammaslääkäri puhdistaa bakteeripeitteet hampaan pinnoilta erikoisvälineistöllä. Myös mahdolliset bakteereiden kertymistä lisäävät tekijät, kuten paikkaylimäärät poistetaan. Hampaistosta pyritään saamaan mahdollisimman helposti puhdistettava, jotta kotihoito onnistuisi mutkattomasti.
Hoitotuloksia ylläpidetään omahoidon lisäksi suuhygienistin avulla.
Parodontiittia edeltää aina ientulehdus. Ientulehduksen hoito onkin tärkeä osa parodontiitin ennaltaehkäisyä. Ratkaisevin merkitys on sillä, miten hoidat itse hampaitasi päivittäin.
Tartu tupakan sijaan harjaan ja lankaan
Ienrajoihin kertyvä bakteeripeite eli plakki pitää poistaa hammasharjalla huolellisesti aamuin illoin. Bakteeripeitteet kannattaa puhdistaa myös hammasväleistä päivittäin hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla. Sinua hoitava hammaslääkäri tai suuhygienisti opastaa sinulle parhaiten sopivat omahoitovälineet.
Tupakointi on merkittävä hampaan ja hammasimplanttien kiinnityskudossairauksien riskitekijä. Tumppaaminen ehkäisee ien- ja kiinnityskudossairauksien riskiä ja auttaa niiden hoidossa.
Joskus pelkkä kotihoito ei riitä, vaan tarvitaan iensairauksien erikoisosaamista ja erikoisvälineistöä. Etenkin pitkälle edennyt kiinnityskudossairaus vaatii parodontologian erikoishammaslääkärin osaamista.